NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fiber To Fabric

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fiber To Fabric

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fiber To Fabric

Learn from School Connect Online in this chapter we will learn about Fibres which are very thin, thread-like strands from which fabrics (or cloths) are made. Some examples of fibres are cotton, wool, silk, flax, jute, nylon, polyester and polyacrylic. NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fiber To Fabric

Download PDF of NCERT Solutions for Class 7 Science   

NCERT Solutions Download Class 7Chapter NameNCERT Solutions Download Class 7Chapter Name
NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 1: Nutrition In PlantsNutrition in PlantsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 10 Respiration in OrganismsRespiration in Organisms
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 2 Nutrition in AnimalsNutrition in AnimalsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 11 Transportation in Animals and PlantsTransportation in Animals and Plants
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 3 Fibre to FabricFibre to FabricNCERT Solutions for Class 7 Chapter 12 Transportation in Animals and PlantsReproduction in Plants
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 4 HeatHeatNCERT Solutions for Class 7 Chapter 13 Motion and TimesMotion and Times
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 5 Acids,Bases and SaltsAcids,Bases and SaltsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 14 Electric Current and its EffectsElectric Current and its Effects
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 6 Physical and Chemical ChangesPhysical and Chemical ChangesNCERT Solutions for Class 7 Chapter 15 LightLight
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 7Weather,Climate and Adaptations of Animals to ClimateNCERT Solutions for Class 7 Chapter 16 Water;A precious resourceWater;A precious resource
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 8Winds Storms and CyclonesNCERT Solutions for Class 7 Chapter 17 Forests;Our life lineForests;Our life line
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 9SoilNCERT Solutions for Class 7 Chapter 18 Waste water storyWaste water story
NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fiber To Fabric

NCERT SOLUTIONS Chapter 3 Fiber To Fabric

1. You must be familiar with the following nursery rhymes:

(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’

(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’

Answer the following:

(a) Which parts of the black sheep have wool?

(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Solution:

a) Wool is obtained from hairy fibres of the sheep.

b) White fleece of the lamb refers to the white colour of their fur.

2. The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva.

Choose the correct option. (i) a (ii) b (iii) both a and b (iv) neither a nor b.

Solution:

(iii) both a and b

3. Which of the following does not yield wool?

(i) Yak (ii) Camel (iii) Goat (iv) Woolly dog

Solution:

The answer is (iv) Woolly dog

4.What is meant by the following terms? (i) Rearing (ii) Shearing (iii) Sericulture

Solution:

i) Raising of domestic animals like sheep, goat, yak, cow and buffaloes for commercial purposes such as for milk and fur is known as rearing.

ii) Shearing is a process of removal of animal hair by using machines similar to those used by barbers.

ii) Rearing of silkworms to get silk is known as Sericulture.

5. Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.

Shearing, __________, sorting, __________, __________, _________.

Solution:

Shearing, Scouring, sorting, picking of burrs, dying of fibres, making of yarn.

6. Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.

Solution:

7. Out of the following, which are the two terms related to silk production?

Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture.

Hints: (i) Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms. (ii) Scientific name of mulberry is Morus alba

Solution:

Sericulture and moriculture

8. Match the words of Column I with those given in Column II:

Column-IColumn-I
1. Scouring(a) Yields silk fibres
2. Mulberry leaves(b) Wool yielding animal
3. Yak(c) Food of silkworm
4. Cocoon(d) Reeling
 (e) Cleaning sheared skin

Solution:

Column-IColumn-I
1. Scouring(e) Cleaning sheared skin
2. Mulberry leaves(c) Food of silkworm
3. Yak(b) Wool yielding animal
4. Cocoon(a) Yields silk fibres
  

9. Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.

Down

(D) 1 : Thorough washing

2 : Animal fibre

3 : Animal fibre

Across

(A) 1 : Keeps warm

2 : Its leaves are eaten by silkworms

3: Hatches from egg of moth

Solution:

Down:

1D. Scour

2D. Silk

3D. Fibre

Across

1A. Wool

2A. Mulberry

3A. Caterpillar

CBSE Notes for Class 7 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 7 Science Study NotesCBSE Class 7 Science Study Notes
Nutrition in Plants Class 7 Notes Chapter 1Respiration in Organisms Class 7 Notes Chapter 10
Nutrition in Animals Class 7 Notes Chapter 2Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes Chapter 11
Fibre to Fabric Class 7 Notes Chapter 3Reproduction in Plants Class 7 Notes Chapter 12
Heat Class 7 Notes Chapter 4Motion and Times Class 7 Notes Chapter 13
Acids,Bases and Salts Class 7 Notes Chapter 5Electric Current and its Effects Class 7 Notes Chapter 14
Physical and Chemical Changes Class 7 Notes Chapter 6Light Class 7 Notes Chapter 15
Weather,Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes Chapter 7Water;A precious resource Class 7 Notes Chapter 16
Winds Storms and Cyclones Class 7 Notes Chapter 8Forests;Our life line Class 7 Notes Chapter 17
Soil Class 7 Notes Chapter 9Waste water story Class 7 Notes Chapter 18

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect Online

3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fiber To Fabric

Leave a Reply

%d bloggers like this: