NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 1: Nutrition In Plants

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 1: Nutrition In Plants

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Learn from School Connect Online in this chapter we will learn about All living organisms require food. The food gives energy to the organisms for growth and maintenance of their body functions. Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are the components of food. These components of food are necessary for our body and are called nutrients.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 7 Science   

NCERT Solutions Download Class 7Chapter NameNCERT Solutions Download Class 7Chapter Name
NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 1: Nutrition In PlantsNutrition in PlantsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 10 Respiration in OrganismsRespiration in Organisms
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 2 Nutrition in AnimalsNutrition in AnimalsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 11 Transportation in Animals and PlantsTransportation in Animals and Plants
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 3 Fibre to FabricFibre to FabricNCERT Solutions for Class 7 Chapter 12 Transportation in Animals and PlantsReproduction in Plants
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 4 HeatHeatNCERT Solutions for Class 7 Chapter 13 Motion and TimesMotion and Times
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 5 Acids,Bases and SaltsAcids,Bases and SaltsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 14 Electric Current and its EffectsElectric Current and its Effects
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 6 Physical and Chemical ChangesPhysical and Chemical ChangesNCERT Solutions for Class 7 Chapter 15 LightLight
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 7Weather,Climate and Adaptations of Animals to ClimateNCERT Solutions for Class 7 Chapter 16 Water;A precious resourceWater;A precious resource
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 8Winds Storms and CyclonesNCERT Solutions for Class 7 Chapter 17 Forests;Our life lineForests;Our life line
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 9SoilNCERT Solutions for Class 7 Chapter 18 Waste water storyWaste water story

Exercise Questions

1. Why do organisms take food?

Solution:

All organisms require energy for their life processes. Plants prepare their food and acquire nutrients from abiotic components like soil, air, water and sunlight. On the other hand, animals need to get food from either plants or other animals to obtain nutrients; hence animals need to take food to acquire nutrients and energy.

2. Distinguish between a parasite and a saprophyte.

Solution:

SaprophytesParasites
Acquire nutrients from dead and decaying matterParasites live on or in a host and get its food at the expense of its host
Example: FungiExample: roundworm

3. How would you test the presence of starch in leaves?

Solution:

Take two potted plants of the same kind. Keep one in the dark for 72 hours and the other in sunlight. Perform the iodine test with the leaves of both the plants as given below. Now leave the pot which was earlier kept in the dark, undisturbed for 3 – 4 days and perform the iodine test again on its leaves.

Iodine test:

Put iodine solution on the leaf

Observation:

Blue-black colour will be observed on the leaves of the plant kept in sunlight, which indicates the presence of starch.

Blue-black colour will not be observed on the leaves of plants kept in the darkroom. This indicates the absence of starch.

4. Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants

Solution:

Green plants use a process called photosynthesis to prepare their food. The process is as follows

  • Water is taken from the roots of the plant, and it is transported to leaves of the plant.
  • Carbon dioxide from air enters the leaves through pores called stomata. This diffuses the cell containing chlorophyll.
  • Water molecules are broken down into Hydrogen and Oxygen with the help of sunlight.
  • Hydrogen combines with Oxygen and Hydrogen to form carbohydrates.
  • Photosynthesis is represented by the following equation.

5. Show with the help of a sketch that plants are the ultimate source of food.

Solution:

6. Fill in the blanks:

(a) Green plants are called _________________ since they synthesise their own food.

(b) The food synthesised by plants is stored as _________________.

(c) In photosynthesis solar energy is absorbed by the pigment called ___________.

(d) During photosynthesis plants take in ______________________ and release __________________ gas.

Solution:

(a) Green plants are called autotrophs since they synthesise their food.

(b) The food synthesised by plants is stored as starch.

(c) In photosynthesis, solar energy is absorbed by the pigment called chlorophyll.

(d) During photosynthesis, plants take in Carbon dioxide and release Oxygen gas.

7. Name the following:

i) A parasitic plant with yellow, slender and branched stem.

ii) A plant that is partially autotrophic.

iii) The pores through which leaves exchange gases.

Solution:

i) Cuscuta

ii) Pitcher plant

iii) Stomata

8. Tick the correct answer:

(a) Cuscuta is an example of:

(i) autotroph

(ii) parasite

(iii) saprotroph

(iv) host

(b) The plant which traps and feeds on insects is:

(i) Cuscuta

(ii) china rose

(iii) pitcher plant

(iv) rose

Solution:

  1. (ii) Parasite
  2. (iii) pitcher plant

9. Match the items given in Column I with those in Column II:

Column- IColumn-II
ChlorophyllRhizobium
NitrogenHeterotrophs
CuscutaPitcher plant
AnimalsLeaf
InsectsParasite

Solution:

Column- IColumn-II
ChlorophyllLeaf
NitrogenRhizobium
CuscutaParasite
AnimalsHeterotrophs
InsectsPitcher plant

10. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F)

(ii) Plants which synthesise their food are called saprotrophs. (T/F)

(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T/F)

(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T/F)

Solution:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True

11. Choose the correct option from the following:

Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for photosynthesis?

(i) Root hair (ii) Stomata (iii) Leaf veins (iv) Petals

Solution:

The answer is (ii) Stomata

12. Choose the correct option from the following:

Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:

(i) roots (ii) stem (iii) flowers (iv) leaves

Solution:

Answer is : (iv) leaves

13. Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large greenhouses? What are the advantages to the farmers?

Solution:

Fruits and vegetable crops are grown in large greenhouses because it protects crops from external climatic conditions and to provide suitable temperature for the growth of crops.

Advantages to farmers while growing fruits and vegetable crops inside greenhouses are

  • It protects crops from diseases and adverse climatic conditions.
  • It protects crops from wind and rodents

CBSE Notes for Class 7 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 7 Science Study NotesCBSE Class 7 Science Study Notes
Nutrition in Plants Class 7 Notes Chapter 1Respiration in Organisms Class 7 Notes Chapter 10
Nutrition in Animals Class 7 Notes Chapter 2Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes Chapter 11
Fibre to Fabric Class 7 Notes Chapter 3Reproduction in Plants Class 7 Notes Chapter 12
Heat Class 7 Notes Chapter 4Motion and Times Class 7 Notes Chapter 13
Acids,Bases and Salts Class 7 Notes Chapter 5Electric Current and its Effects Class 7 Notes Chapter 14
Physical and Chemical Changes Class 7 Notes Chapter 6Light Class 7 Notes Chapter 15
Weather,Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes Chapter 7Water;A precious resource Class 7 Notes Chapter 16
Winds Storms and Cyclones Class 7 Notes Chapter 8Forests;Our life line Class 7 Notes Chapter 17
Soil Class 7 Notes Chapter 9Waste water story Class 7 Notes Chapter 18

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect Online

6 thoughts on “NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 1: Nutrition In Plants

Leave a Reply

%d bloggers like this: