NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water  is a beneficial study component required for the students studying CBSE board Class 6 science.

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Solution has detailed answers and explanations to the exercise questions provided in the NCERT class 6 science textbook.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science   

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water – School Connect

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

 1. Fill up the blanks in the following:

(a) The process of changing of water into its vapour is called _________________.

Ans : evaporation

(b) The process of changing water vapour into water is called _________________.

Ans : condensation

(c) No rainfall for a year or more may lead to _________________ in that region.

Ans : drought

(d) Excessive rains may cause _________________.

Ans : floods

2. State for each of the following whether it is due to evaporation or condensation:

(a) Water drops appear on the outer surface of a glass containing cold water.

Ans : condensation

(b) Steam rising from wet clothes while they are ironed.

Ans : evaporation

(c) Fog appearing on a cold winter morning.

Ans : condensation

(d) Blackboard dries up after wiping it.

Ans : evaporation

(e) Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it.

Ans : evaporation

3. Which of the following statements are “true” ?

(a) Water vapour is present in air only during the monsoon.

Ans : False

(b) Water evaporates into air from oceans, rivers and lakes but not from the soil.

Ans : False

(c) The process of water changing into its vapour, is called evaporation.

Ans : True

(d) The evaporation of water takes place only in sunlight.

Ans : False

(e) Water vapour condenses to form tiny droplets of water in the upper layers of air where it is cooler.

Ans : True

4. Suppose you want to dry your school uniform quickly. Would spreading it near an anghiti or heater help? If yes, how?

Ans :

Spreading uniform near an anghiti or heater will help because it increases the rate of evaporation due to heat.Higher the temperature faster is the rate of evaporation. So the uniform is dried up quickly.

5. Take out a cooled bottle of water from refrigerator and keep it on a table. After some time you notice a droplets of water around it. Why?

Ans :

The cooled water bottle has a very cold exposed surface. Due to the cool surface there is condensation of water-vapour from air on the surface of the water bottle because water vapour is present in the atmosphere. The condensed water molecules spread around the bottle. So a puddle of water is noticed after some time.

6. To clean their spectacles, people often breathe out on glasses to make them wet. Explain why the glasses become wet.

Ans :

The breath out gases contain water-vapour. The water-vapour condenses at spectacles so glass becomes wet and with the help of a small amount of water, it is easy to clean the spectacles.

7. How are clouds formed?

Ans :

The process of condensation plays an important role in bringing water back to the surface of the earth. As we go higher from the surface of the earth, it gets cooler. When the air moves up, it gets cooler and cooler. At sufficient heights, the air becomes so cool that the water vapor present in it condenses to form tiny drops of water called droplets. It is these tiny droplets that remain floating in the air and appear to us like clouds.

8. When does a drought occur?

Ans :

If there is no rain for a long period or for many years then there is scarcity of water in that region. This leads to drought.

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water – School Connect

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect Online

Leave a Reply

%d bloggers like this: