NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 imparts knowledge on the topics involved in Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science   

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

1. Give two examples each, of modes of transport used on land, water and air

Ans :

Land- Train., Bus

Water- Ship, Boat

Air- Helicopter, Airplane

2. Fill in the blanks:

(i) One metre is ______________ cm.

Ans : 100

(ii) Five kilometer is ______________ m.

Ans : 5000

(iii) Motion of a child on a swing is ______________.

Ans : periodic (oscillatory) motion

(iv) Motion of the needle of a sewing machine is ______________.

Ans : periodic oscillatory

(v) Motion of wheel of a bicycle is______________.

Ans : circular

3. Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?

Ans :

Pace or a footstep cannot be used as a standard unit of length because it varies from person to person.

4. Arrange the following lengths in their increasing magnitude:

1 metre, 1 centimeter, 1 kilometer, 1 millimeter

Ans:

Ascending order of length:

1 millimetre < 1 centimetre < 1 metre < 1 kilometre

5. The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.

Ans :

(a). 1.65 m, as one metre = 100 cm

= 1.65 x 100 cm = 165 cm

(b). 65 x 100 x 10 mm = 1650 mm.

6. The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. Express this distance into km.

Ans :

1km = 1000 m

Hence, 3250 m = 3.25 kms

7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?

Ans :

Length of the needle = 33.1 cm – 3.0 cm = 30.1 cm.

8. Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.

Ans :

(i) Similarity: Both the wheel of a bicycle and a ceiling fan exhibit motion on a fixed axis.

(ii) Dissimilarity: Bicycle moves forward thus executes rectilinear motion but fan does not show such motion.

9. Why would you not like to use a measuring tape made of an elastic material like rubber to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with such a tape?

Ans :

An elastic measuring tape gives incorrect length of the distance between two points.

Reasons:

(i) The length of the elastic tape varies and depends upon the force by which it is stretched.

(ii) Measurement would vary between 2 or 3 readings even when measured by the same person and by the same elastic tape.

(iii) Measurement would also vary if different persons measure the same distance

10. Give two examples of periodic motion.

Ans :

a. Motion of swing/motion of earth round the sun.

b. Oscillations of a pendulum.

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect
School Connect Online

5 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Leave a Reply

%d bloggers like this: