NCERT Solutions For Class 6 Civics Social Science Chapter 5 Panchayati Raj

NCERT Solutions For Class 6 Civics Social Science Chapter 5 Panchayati Raj

It is an executive body. The work of the Gram Panchayat has to be approved by the Gram Sabha. The Gram Panchayat is answerable to the Gram Sabha. What happens after people elect their representatives? How are decisions made? Look at how this takes place in rural areas from Chapter 5 of CBSE Class 6 Civics.NCERT Solutions For Class 6 Civics Social Science Chapter 5

The Chapter discusses about Gram Sabha, where people directly participate and seek answers from their elected representatives.

NCERT Solutions For Class 6 Civics Social Science Chapter 5 Panchayati Raj

Download NCERT Solutions Class 6 all subjects

Download Class 6 all subjects notes

Questions Page No 48

1. What problem did the villagers in Hardas village face? What did they do to solve this problem?

Solution 1:

Water problem had become very acute. The hand pump water has gone well below the point, up to which the ground has been drilled. They hardly got any water in the taps. Women have to walk 3 Km to get the water from the Suru river. They were planning to go ahead with watershed development.

2. What, in your opinion, is the importance of the Gram Sabha? Do you think all members should attend Gram Sabha meetings? Why?

Solution 2:

Gram Sabha is of great importance, because they elect the gram panchayat members. They keep a check on the activities of gram panchayat, so that funds are utilised in the right way and to make sure that all problems and solutions are discussed and solved in the right manner, at the right time.

All members should attend the meetings. If not, the few people will not be able to find any solutions for the problems. When all the members are present, any wrongdoings of the gram panchayat can also be taken care of.

3. What is the link between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Solution 3:

Gram panchayat members are elected by the gram sabha. The gram panchayat is answerable to the gram sabha. Gram sabha can keep a check on the activities of members of the gram panchayat.

4. Take an example of any one task done by a Panchayat in your area/nearby rural area and find out the following.

a)Why it was taken up

b) Where the money came from

c) Whether or not the work has been completed.

Solution 4:

Students need to do this task keeping in mind the respective areas where they live.

5. What is the difference between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Solution 5:

All members of gram panchayat are elected by members of the gram sabha. All adults above the age of 18 years are members of the gram sabha.

6. Read the following news item.

Nimone is a village on the Chaufula-Shirur Road. Like many others, this village has also been facing a severe water shortage for the last few months and villagers depend on tankers for all their needs. Bhagvan Mahadeo Lad (35) of this village was beaten with sticks, iron rods and axes by a group of seven men. The incident came to light when some villagers brought a badly injured lad to hospital for treatment. The FIR recorded by the police said that he was attacked when he insisted that the water in the tanker must be emptied into the storage tanks. The storage tanks were constructed as part of the water supply scheme by Nimone Gram Panchayat, so that there would be equal distribution of water. However, he alleged that the upper caste men were against this and told him that the tanker water was not meant for the lower castes.

Adapted from Indian Express, May 1, 2004

a. Why was Bhagvan beaten?

Solution a:

He wanted the tanker water to be emptied into the storage tanks, as a part of the water supply scheme by Nimone Gram Panchayat.

b. Do you think that the above is a case of discrimination? Why?

Solution b:

It was a clear case of caste discrimination, as he was beaten up by people belonging to an upper caste, who insisted that lower caste people did not have the rights over the tanker water.

7. Find out more about watershed development and how it benefits an area?

Solution 7:

Watershed development helps conserving water and it recharges the water in an area. It can even transform the landscape of a place from a barren land to a green meadow, in a couple of years.

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

CBSE Notes for Class 6 Geography Free Download for All Chapters

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Geography

Chapter NameCBSE Class 6 Geography Study NotesNCERT Solutions Download Class 6
The Earth in the Solar SystemThe Earth in the Solar System Class 6 Notes Geography Chapter 1NCERT Solutions The Earth in the Solar System Chapter 1
Globe: Latitudes and LongitudesGlobe: Latitudes and Longitudes Class 6 Notes Geography Chapter 2NCERT Solutions Globe: Latitudes and Longitudes Chapter 2
Motions of the EarthMotions of the Earth Class 6 Notes Geography Chapter 3NCERT Solutions Motions of the Earth Chapter 3
MapsMaps Class 6 Notes Geography Chapter 4NCERT Solutions Maps Chapter 4
Major Domains of the EarthMajor Domains of the Earth Class 6 Notes Geography Chapter 5NCERT Solutions Major Domains of the Earth Chapter 5
Major Landforms of the EarthMajor Landforms of the Earth Class 6 Notes Geography Chapter 6NCERT Solutions Major Landforms of the Earth Chapter 6
Our Country – IndiaOur Country – India Class 6 Notes Geography Chapter 7NCERT Solutions Our Country – India Chapter 7
India: Climate, Vegetation and WildlifeIndia: Climate, Vegetation and Wildlife Class 6 Notes Geography Chapter 8NCERT Solutions India: Climate, Vegetation and Wildlife Chapter 8
NCERT Solutions For Class 6 Civics Social Science Chapter 5

CBSE Notes for Class 6 History Free Download for All Chapters

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 History

Chapter NameCBSE Class 6 History Study NotesNCERT Solutions Download Class 6
What, Where, How And When?What, Where, How And When? Class 6 Notes History Chapter 1NCERT Solutions What, Where, How And When? Chapter 1
From Gathering To Growing FoodFrom Gathering To Growing Food Class 6 Notes History Chapter 2NCERT Solutions From Gathering To Growing Food Chapter 2
In The Earliest CitiesIn The Earliest Cities Class 6 Notes History Chapter 3NCERT Solutions In The Earliest Cities Chapter 3
What Books And Burials Tell UsWhat Books And Burials Tell Us Class 6 Notes History Chapter 4NCERT Solutions What Books And Burials Tell Us Chapter 4
Kingdoms, Kings And An Early RepublicKingdoms, Kings And An Early Republic Class 6 Notes History Chapter 5NCERT Solutions Kingdoms, Kings And An Early Republic Chapter 5
New Questions And IdeasNew Questions And Ideas Class 6 Notes History Chapter 6NCERT Solutions New Questions And Ideas Chapter 6
Ashoka, The Emperor Who Gave Up WarAshoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 Notes History Chapter 7NCERT Solutions Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Chapter 7
Vital Villages, Thriving TownsVital Villages, Thriving Towns Class 6 Notes History Chapter 8NCERT Solutions Vital Villages, Thriving Towns Chapter 8
Traders, Kings And PilgrimsTraders, Kings And Pilgrims Class 6 Notes History Chapter 9NCERT Solutions Traders, Kings And Pilgrims Chapter 9
New Empires And KingdomsNew Empires And Kingdoms Class 6 Notes History Chapter 10NCERT Solutions New Empires And Kingdoms Chapter 10
Buildings, Paintings And BooksBuildings, Paintings And Books Class 6 Notes History Chapter 11NCERT Solutions Buildings, Paintings And Books Chapter 11
   

CBSE Notes for Class 6 Civics Free Download for All Chapters

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Civics

Chapter NameCBSE Class 6 Civics Study NotesNCERT Solutions Download Class 6
Understanding DiversityUnderstanding Diversity Class 6 Notes Civics Chapter 1NCERT Solutions Understanding Diversity Chapter 1
Diversity and DiscriminationDiversity and Discrimination Class 6 Notes Civics Chapter 2NCERT Solutions Diversity and Discrimination Chapter 2
What is Government?What is Government? Class 6 Notes Civics Chapter 3NCERT Solutions What is Government? Chapter 3
Key Elements of a Democratic GovernmentKey Elements of a Democratic Government Class 6 Notes Civics Chapter 4NCERT Solutions Key Elements of a Democratic Government Chapter 4
Panchayati RajPanchayati Raj Class 6 Notes Civics Chapter 5NCERT Solutions Panchayati Raj Chapter 5
Rural AdministrationRural Administration Class 6 Notes Civics Chapter 6NCERT Solutions Rural Administration Chapter 6
Urban AdministrationUrban Administration Class 6 Notes Civics Chapter 7NCERT Solutions Urban Administration Chapter 7
Rural LivelihoodsRural Livelihoods Class 6 Notes Civics Chapter 8NCERT Solutions Rural Livelihoods Chapter 8
Urban LivelihoodsUrban Livelihoods Class 6 Notes Civics Chapter 9NCERT Solutions Urban Livelihoods Chapter 9

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect Online

Leave a Reply

%d bloggers like this: