NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 2 : Nutrition in Animals

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 2 : Nutrition in Animals

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Learn from School Connect Online in this chapter we will learn about All animals which require food for obtaining energy, growth, repair of damaged parts and functioning of the body. The process of taking food by an animal and its utilisation in the body is called animal nutrition.NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Download PDF of NCERT Solutions for Class 7 Science   

NCERT Solutions Download Class 7Chapter NameNCERT Solutions Download Class 7Chapter Name
NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 1: Nutrition In PlantsNutrition in PlantsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 10 Respiration in OrganismsRespiration in Organisms
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 2 Nutrition in AnimalsNutrition in AnimalsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 11 Transportation in Animals and PlantsTransportation in Animals and Plants
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 3 Fibre to FabricFibre to FabricNCERT Solutions for Class 7 Chapter 12 Transportation in Animals and PlantsReproduction in Plants
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 4 HeatHeatNCERT Solutions for Class 7 Chapter 13 Motion and TimesMotion and Times
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 5 Acids,Bases and SaltsAcids,Bases and SaltsNCERT Solutions for Class 7 Chapter 14 Electric Current and its EffectsElectric Current and its Effects
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 6 Physical and Chemical ChangesPhysical and Chemical ChangesNCERT Solutions for Class 7 Chapter 15 LightLight
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 7Weather,Climate and Adaptations of Animals to ClimateNCERT Solutions for Class 7 Chapter 16 Water;A precious resourceWater;A precious resource
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 8Winds Storms and CyclonesNCERT Solutions for Class 7 Chapter 17 Forests;Our life lineForests;Our life line
NCERT Solutions for Class 7 Chapter 9SoilNCERT Solutions for Class 7 Chapter 18 Waste water storyWaste water story

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 2 Exercise Questions

1. Fill in the blanks:

(a) The main steps of nutrition in humans are _________, __________, __________, _________ and __________.

Sol :

 The main steps of nutrition in humans are ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion.

(b) The largest gland in the human body is __________.

Sol :

The largest gland in the human body is Liver.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and ___________ juices which act on food.

Sol :

The stomach releases hydrochloric acid and digestive juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called _________.

Sol :

The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called villi.

(e) Amoeba digests its food in the ____________ .

Sol :

Amoeba digests its food in the food vacuole.

2.Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) Digestion of starch starts in the stomach. (T/F)

Sol : False

(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (T/F)

Sol : True

(c) The gall bladder temporarily stores bile. (T/F)

Sol : True

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time. (T/F)

Sol : True

3. Tick () mark the correct answer in each of the following:

(a) Fat is completely digested in the

(i) stomach (ii) mouth (iii) small intestine (iv) large intestine

Sol : (iii) small intestine

(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach (ii) food pipe (iii) small intestine (iv) large intestine

Sol :  (iv) large intestine

4. Match the items of Column I with those given in Column II:

Column- IColumn- II
Food componentsProduct(s) of digestion
CarbohydratesFatty acids and glycerol
ProteinsSugar
FatsAmino acids

Solution:

Column- IColumn- II
Food componentsProduct(s) of digestion
CarbohydratesSugar
ProteinsAmino acids
FatsFatty acids and glycerol

5. What are villi? What is their location and function?

Solution

Villi are the finger-like projections or outgrowth. They are present in the small intestine of our digestive system.

6. Where is the bile produced? Which component of the food does it help to digest?

Solution:

Bile juice is produced in the liver, and it helps in the digestion of fats by breaking large fat globules into smaller ones.

7. Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Solution:

Cellulose is the carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans because humans lack the cellulose enzyme required to digest the cellulose.

8. Why do we get instant energy from glucose?

Solution:

Glucose is a simple sugar which is easily absorbed by the blood whereas other carbohydrates are first broken down into glucose and then absorbed; hence, glucose gives instant energy.

9. Which part of the digestive canal is involved in:

(i) absorption of food ________________.

Sol : Small intestine

(ii) chewing of food ________________.

Sol : Buccal cavity

(iii) killing of bacteria ________________.

Sol : Stomach

(iv) complete digestion of food ________________.

Sol : Small intestine

(v) formation of faeces ________________.

Sol : Large intestine

10. Write one similarity and one difference between nutrition in amoeba and human beings.

Solution:

Similarity: Both amoeba and human beings follow the holozoic type of nutrition.

Difference:

Humans intake food through the buccal cavity. In amoeba food is ingested through pseudopodia.

11. Match the items of Column I with suitable items in Column II

Column-IColumn-II
a) Salivary gland(i) Bile juice secretion
b) Stomach(ii) Storage of undigested food
c) Liver(iii) Saliva secretion
d) Rectum(iv) Acid release
e) Small intestine(v) Digestion is completed
f) Large intestine(vi) Absorption of water
 (vii) Release of faeces

Solution:

Column-IColumn-II
a) Salivary gland(iii) Saliva secretion
b) Stomach(iv) Acid release
c) Liver(i) Bile juice secretion
d) Rectum(ii) Storage of undigested food
e) Small intestine(v) Digestion is completed
f) Large intestine(vi) Absorption of water
  

12. Label Fig. 2.11 of the digestive system.

Solution:

13. Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? Discuss.

Solution:

No, we cannot survive only on raw, leafy vegetables because they mainly consist of Cellulose which cannot be digested by us due to lack of cellulose digesting enzyme in our body.

CBSE Notes for Class 7 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 7 Science Study NotesCBSE Class 7 Science Study Notes
Nutrition in Plants Class 7 Notes Chapter 1Respiration in Organisms Class 7 Notes Chapter 10
Nutrition in Animals Class 7 Notes Chapter 2Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes Chapter 11
Fibre to Fabric Class 7 Notes Chapter 3Reproduction in Plants Class 7 Notes Chapter 12
Heat Class 7 Notes Chapter 4Motion and Times Class 7 Notes Chapter 13
Acids,Bases and Salts Class 7 Notes Chapter 5Electric Current and its Effects Class 7 Notes Chapter 14
Physical and Chemical Changes Class 7 Notes Chapter 6Light Class 7 Notes Chapter 15
Weather,Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes Chapter 7Water;A precious resource Class 7 Notes Chapter 16
Winds Storms and Cyclones Class 7 Notes Chapter 8Forests;Our life line Class 7 Notes Chapter 17
Soil Class 7 Notes Chapter 9Waste water story Class 7 Notes Chapter 18

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect Online

5 thoughts on “NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 2 : Nutrition in Animals

Leave a Reply

%d bloggers like this: