NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 imparts knowledge on the topics involved in Separation of Substances

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

1. Why do we need to separate different components of a mixture? Give two examples.

Ans :

Among different components of mixture there are many substances which are harmful or not useful for us. To remove these harmful or useful components we need to separate them. For example:

(a) Tea leaves are separated from the liquid with a strainer while preparing tea.

(b) Stone pieces from wheat, rice or pulses are picked out by hand.

2. What is winnowing? Where is it used?

Ans :

Winnowing is used to separate heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air. This process is used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds of grain.

3. How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking?

Ans :

Husk and dirt particles are separated from pulses by hand picking.

4. What is sieving? Where is it used?

Ans :

Sieving is a method in which fine particles are sieved through holes of the sieve while the bigger impurities remain on the sieve. Sieving is used in flour mills to separate impurities like husk and stones from wheat before grinding it.

5. How will you separate sand and water from their mixture?

Ans :

Sand and water are separated from their mixture by the following steps:

We will separate sand and water by sedimentation and decantation method.

  • First we leave this mixture for some time.
  • After some time, the sand which is heavier is settled down at the bottom.
  • After that we will pour water into another container and the mixture will be separated.

6. Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?

Ans :

Yes, it is possible to separate sugar mixed with wheat flour by the following method :

a) Mix sugar and wheat flour in water

b) Stir the solution to allow sugar to dissolve

c) Now filter the mixture

d) Filtrate contains sugar solution and residue will be wheat flour.

7. How would you obtain clear water from a sample of muddy water?

Ans :

The following process should be carried out to obtain clear water from muddy water :

i) Allow muddy water to stand

ii) Mud gets settled down in the water

ii) Slowly pour water to another container

8. Fill up the blanks :

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called ___________.

Ans : threshing

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of ___________.

Ans : filtration

(c) Salt is obtained from seawater by the process of ___________.

Ans : evaporation

(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called ___________.

Ans : sedimentation and decantation

9. True or false?

(a) A mixture of milk and water can be separated by filtration.

Ans : False

(b) A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing.

Ans : False

(c) Separation of sugar from tea can be done with filtration.

Ans : False

(d) Grain and husk can be separated with the process of decantation.

Ans : False

10. Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to add ice to cool it. Should you add ice to the lemonade before or after dissolving sugar? In which case would it be possible to dissolve more sugar?

Ans :

Ice should be added to sugar after dissolving sugar. It is possible to add more sugar before adding ice.When the temperature is high then more sugar can be dissolved. After mixing ice it gets cool and less sugar will dissolve in it.

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect Online

5 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

Leave a Reply

%d bloggers like this: